Mówi się, że niektóre potrawy są za tanie, żeby podejmować nimi gości. Należy do nich między innymi spaghetti. Jednak nawet spaghetti wzbogacone odpowiednimi składnikami i ładnie dobrane może stać się powodem zachwytu.
Przyrządzenie tego spaghetti zajmuje około 10 minut, co jest dość dużą oszczędnością czasu.
Spaghetti zwyczajowo podaje się z makaronem. Ja nie zawsze wybieram tradycyjny długi. Częściej sięgam po świderki ze względu na wygodę jedzenia. Poza tym – jeśli planujesz zaprosić kogoś na taki obiad, lepiej oszczędzić sobie i gościowi kłopotu z powodu pobrudzenia się makaronem. A o to, w przypadku potraw ze spaghetti nie trudno.
Jednak w tej potrawie kluczem jest sos, więc wybór makaronu zostawiam w pełni tobie. Nie mniej jednak, żeby nadać potrawie wykwintności polecam wymieszać ze sobą dwa rodzaje: klasyczny biały i wieloziarnisty (razowy) w stosunku 3/1, czyli dając proporcjonalnie 3x więcej klasycznego, jasnego makaronu.
Gotując dwa rodzaje makaronu naraz pamiętaj, żeby przed wrzuceniem go do wody sprawdzić ich czasy gotowania. Jeśli będą różne, dodaj najpierw makaron o dłuższym czasie gotowania, a odpowiednio później – ten o krótszym.
Sosu w podanym przepisie starcza na obiad dla dwóch osób.
SKŁADNIKI
- makaron
- jeden mały koncentrat pomidorowy
- ser typu camembert
- kapary
- 2 łyżki śmietany
- 1,5-2 szklanek wody
- czubata łyżeczka masła
- dwa ząbki czosnku
Przyprawy
- pieprz biały i czarny – nie za dużo
- słodka, mielona papryka – czubata łyżeczka
- kurkuma – czubata łyżeczka
- oregano i bazylia – czubata łyżeczka
- curry – szczypta
- cukier – płaska łyżeczka
- szczypta przyprawy typu Vegetta
Naczynia
- garnek
- patelnia
- drewniana łyżka
- deska lub talerz do krojenia
- nóż
- łyżeczka
- ew. sitko do odcedzenia makaron
Sposób przyrządzania
1. Nastaw wodę na makaron. Osól ją. Kiedy woda się zagotuje, dodaj – wrzuć do niej makaron.
2. Na patelnię wyłóż całą zawartość słoiczka z koncentratem pomidorowym, dolej wody i nastaw do gotowania.
3. Ser camembert pokrój w jak najdrobniej i dodaj na patelnię. Kiedy ser się trochę rozgrzeje, delikatnie wymieszaj go wodą i koncentratem.
4. Dodaj
5. Jeden ząbek czosnku wyciśnij do sosu, dodaj kapary i często mieszaj na bardzo małym ogniu.
6. Kiedy makaron się zagotuje, odcedź go i przelej zimną wodą. Dzięki temu zapobiegniesz jego sklejaniu się. Następnie dodaj do niego łyżeczkę masła i wciśnij drugi ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
Twoje danie jest gotowe. Możesz je teraz serwować.
1 komentarz do “Wykwintne spaghetti”