Tuńczykowe spaghetti to tanie danie i bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które można zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce
Trzeba je jednak transportować w dwóch pojemnikach (osobno makaron, osobno nadzienie), bo przegryziony rybą makaron nie pieści podniebienia. Ze względu na tuńczyka i specyfikę smaku, danie polecam przede wszystkim miłośnikom tej ryby, którzy jednocześnie nie mają nic przeciwko kaparom. Nie radzę serwować go na randce.
Podaje poniżej składniki wystarczają na dwie porcje. Składniki:
- makaron
- puszka tuńczyka
- 2 cebule
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
- łyżka musztardy francuskiej
- ząbek czosnku
- masło
- przyprawy:
- sól
- słodka papryka
- bazylia
- pieprz
- opcjonalne suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przydatne będą również naczynia:
- patelnia
- garnek
- deska do krojenia
- ostry nóż
- praska do czosnku
- drewniana łyżka lub łopatka
Przygotowanie:
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju.
- Następnie nastaw wodę na makaron. Nie zapomnij jej posolić.
- Przypraw cebulę: czerwoną papryką i bazylią.
- Otwórz puszkę tuńczyka i odlej z niego ile się da oleju, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej tuńczyka i jeszcze raz dopraw: czerwoną papryką, bazylią i pieprzem. Dodaj czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmaż.
- Jeśli woda się już zagotowała, dodaj makaron i gotuj tak długo, jak podaje opakowanie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go mieszać, żeby odkleić go od ścianek garnka.
- Na patelnię dodaj musztardę francuską i kapary. I to w sumie jest gotowe.
- Ugotowany makaron odlej i przelej zimną woda. Następnie dodaj do niego masło.
Możesz nakładać! 🙂
Smacznego!