Ciepła, zaokienna pogoda motywuje to nieco lżejszego żarcia. Dla niektórych lżejsze oznacza bezmięsne i takie właśnie tu zaprezentuję.
Danie jest proste i nie da się go zepsuć, dzięki czemu sprawdza się w przypadku proszonego obiadu. Ze względu na formę, można je bardzo efektownie podać i zaszpanować przed znajomymi.
Jeśli chodzi o randkę – nie jest wskazane ze względu na efekt zielonego uśmiechu, który lubi być fundowany przez osadzające się na zębach liście szpinaku.
Danie z poniższych składników wystarczy na posiłek dla dwóch osób, aczkolwiek w przypadku dziewczyn mogą to być nawet i 3 porcje.
Półprodukty:
-
paczka mrożonego szpinaku – koniecznie w liściach! (a nie sprasowanej papki)
-
ser feta w kostce (czyli taki zwykły, bez oleju)
-
2 średnie cebule (albo jedna duża albo 3 małe)
-
1-2 ząbki czosnku
-
makaron np. z otrębami (wtedy będzie to makaron odchudzający)
-
śmietana
-
sól i pieprz (ewentualnie inne przyprawy np. kurkuma)
-
olej
-
masło (ale takie masło masło, prawdziwe, ze sreberka, a nie margasełko)
Przydatne naczynia:
-
dwie patelnie lub patelnia i garnek
-
jeszcze jeden garnek (na makaron)
-
deska do krojenia
-
ostry nóż
-
praska do czosnku
-
drewniana łyżka lub łopatka
Przygotowanie:
-
Wrzuć do garnka lub na patelnię szpinak (jeśli masz dwie wielkości patelni, wybierz większą) i rozmroź najlepiej pod przykryciem. Uważaj, żeby się nie przypalił.
-
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju.
-
Teraz nastaw wodę na makaron. Nie zapomnij jej posolić.
-
Kiedy szpinak się rozmrozi, a cebula zeszkli, dodaj cebulę do szpinaku.
-
Dodaj w miarę rozdrobniony ser typu feta, czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż feta się „rozpuści”.
-
Jeśli woda się już zagotowała, dodaj makaron i gotuj tak długo, jak podaje opakowanie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go mieszać, żeby odkleić go od dna garnka.
-
Do szpinaku dodaj 3 łyżki śmietany. Całość wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze trochę doprawić. I to w sumie jest gotowe.
-
Ugotowany makaron przelej przez sitko przepłucz zimną woda. Wrzuć go z powrotem do jego garnka. Wymieszaj z pół łyżki masła.
Możesz nakładać. Smacznego!