Mimo mnogości składników sałatka jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie lub kolacja. Można ją również zabrać do pracy i przekąsić czasie lunchu ale, ze względu na obecność czosnku w sosie, koniecznie zaopatrz się w gumę do żucia!
Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- kapusta pekińska około 1 kg
- 4 pomidory
- 1 ser typu feta
- 1 puszka kukurydzy,
a do zrobienia sosiku:
- 1 duża cytryna
- oliwa z oliwek
- zalewa z kaparów
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- musztarda francuska
- cukier.
Przygotowanie
Kapustę i pomidory i cytrynę umyj, a czosnek obierz. Następnie kapustę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Otwórz puszkę z kukurydzą i dodaj do miski całą jej zawartość, łącznie z sosem.
Ser typu feta pokrój w kosteczkę i dodaj do reszty. To samo zrób z pomidorami.
Sosik
Wyciśnij sos z całej cytryny i wlej do kubeczek. Dodaj do niego tyle oliwy, ile soku udało ci się wycisnąć z cytrusa.
Wyciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj przyprawy (więcej bazylii, nieco mniej majeranku) i dwie łyżeczki cukru. Dolej około 50ml zalewy z kaparów i płaską łyżeczkę musztardy. Całość dokładnie wymieszaj.
Spróbuj, czy sos nie jest zbyt gorzki/kwaśny od cytryny. Jeśli tak, dodaj jeszcze odrobinę cukru.
Nie dosalaj sosu. Smak zrównoważy się dzięki obecności sera typu feta w sałatce.
Zalej sałatkę gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
W komentarzach podziel się swoimi wrażeniami, albo pomysłami, jak można ową sałatkę wzbogacić.
Smacznego!