Mimo mnogości składników sałatka jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie lub kolacja. Można ją również zabrać do pracy i przekąsić czasie lunchu ale, ze względu na obecność czosnku w sosie, koniecznie zaopatrz się w gumę do żucia!

Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:co jeść w pracy

  • kapusta pekińska około 1 kg
  • 4 pomidory
  • 1 ser typu feta
  • 1 puszka kukurydzy,

a do zrobienia sosiku:

  • 1 duża cytryna
  • oliwa z oliwek
  • zalewa z kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • musztarda francuska
  • cukier.

Przygotowanie

Kapustę i pomidory i cytrynę umyj, a czosnek obierz. Następnie kapustę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Otwórz puszkę z kukurydzą i dodaj do miski całą jej zawartość, łącznie z sosem.

Ser typu feta pokrój w kosteczkę i dodaj do reszty. To samo zrób z pomidorami.

Sosik

Wyciśnij sos z całej cytryny i wlej do kubeczek. Dodaj do niego tyle oliwy, ile soku udało ci się wycisnąć z cytrusa.

Wyciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj przyprawy (więcej bazylii, nieco mniej majeranku) i dwie łyżeczki cukru. Dolej około 50ml zalewy z kaparów i płaską łyżeczkę musztardy. Całość dokładnie wymieszaj.

Babeczka Cookie with Love to super prezent na Dzień Ojca!
R E K L A M A

Spróbuj, czy sos nie jest zbyt gorzki/kwaśny od cytryny. Jeśli tak, dodaj jeszcze odrobinę cukru.

Nie dosalaj sosu. Smak zrównoważy się dzięki obecności sera typu feta w sałatce.

Zalej sałatkę gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

W komentarzach podziel się swoimi wrażeniami, albo pomysłami, jak można ową sałatkę wzbogacić.

Smacznego!