Niezwykle efektowny i równie jak efektowny – prosty w wykonaniu deser, którym możesz zaskoczyć znajomych.

Ponieważ jednym ze składników deserku jest galaretka, pamiętaj, żeby jego przygotowanie zaplanować odpowiednio wcześniej, najlepiej dzień wcześniej.

Składniki

  • 2-3 galaretki w różnych kolorach
  • schłodzony koktajl owocowy w puszce*
  • bita śmietana (lub mleko i śnieżka w proszku)
  • 200ml wódki (opcjonalnie)

Naczynia

  • wysokie szklanki lub kufle
  • długie łyżki
  • nóż do masła
  • łyżka
  • mikser (opcjonalnie, w przypadku śmietany Śnieżki do ubijania)
  • i tzw. wysokie naczynie

Przygotowanie

  1. Zrób 3 galaretki. Po przestudzeniu wstaw je do lodówki.

Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, dla pewności, że zdąży stężeć. Jeśli chcesz, żeby deser był lekko alkoholowy, do dwóch galaretek dolej po 100ml wódki oddając do nich odpowiednio mniej wody.

Wskazówka: Rozpuszczone i lekko ostudzone galaretki najlepiej przelać do pudełka po lodach. Pudełko można zakryć i po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki.

2. Pokrój galaretkę w drobne kosteczki. Pierwszą z nich nałóż na dno szklanek.

3. Otwórz puszkę z koktajlem i nałóż trochę owoców di szklanek, robiąc z nich niewysoką, drugą warstwę.

4. Nałóż kolejną, niezbyt grubą warstwę galaretki w kolejnym kolorze, a na nią owoce.

5. Nałóż ostatnią warstwę galaretki w trzecim kolorze (jeśli masz tylko dwa kolory, wybierz ten pierwszy). Następnie podlej całość syropem z koktajlu.

6. Na gotowy deser nałóż porządnego kleksa bitej śmietany.

Jeśli zdecydujesz się zrobić deser, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu! 🙂

SMACZNEGO!

_____________________________________

* Koktajl owocowy w puszce to gotowe, już pokrojone owoce w syropie, które dostaniesz w praktycznie każdym supermarkecie.