Korzystając z tanich warzyw, niniejsze danie koncertuje się przede wszystkim na cukinii. Jest pożywne i smaczne. Można je jeść bez żadnych dodatków! Jeśli więc z jakichś powodów musisz unikać ryżu lub mącznych przetworów, o tym, czy jest ono dla ciebie, czy nie, decyduje tylko twój gust
Cukinia z kurczakiem jest daniem „jednogarnkowym”, które śmiało możesz zabrać ze sobą do pracy. W przeciwieństwie do sałatek wymaga ono jednak podgrzania. Jeśli więc masz w pracy mikrofalówkę, będzie idealne!
Do jego przygotowania potrzebne będą dwie patelnie oraz następujące składniki:
- 1 duża cukinia
- jedna pierś z kurczaka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- łyżeczka kaparów
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- olej
- oliwa z oliwek
- ryż lub makaron (opcjonalnie)
oraz przyprawy:
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- bazylia
- przyprawa do kurczaka
- imbir
- curry.
Sposób przygotowania
1. Umyj cukinię i pokrój ją w możliwie cienkie talarki. Wrzuć na patelnię z olejem i smaż na początku na dużym gazie, a kiedy patelnia z zawartością dobrze się rozgrzeje, zredukuj temperaturę na niską. Często mieszaj, ale uważaj, bo może pryskać!
2. Przypraw cukinię solą, pieprzem, czerwoną papryką (jej nie żałuj), bazylią (też jej nie żałuj). Jeśli z zauważysz, że cukinia „wypiła” całą oliwę, dolej jej jeszcze.
3. Obierz cebulkę i drobniutko ją posiekaj. Wrzuć na drugą patelnię z rozgrzanym olejem.
4. Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w kosteczkę. Dorzuć do cebulki i przypraw: pieprzem, czerwoną papryką, szczyptą curry i imbiru, bazylią, przyprawą do kurczaka i szczyptą majeranku.
5. Obierz czosnek i wciśnij do cukinii.
6. Kiedy mięso będzie już ścięte (czyli nie będzie surowe, a jednocześnie nie będzie wysuszone na skwarki), dodaj je do cukinii, dodaj kukurydzę i kapary. Wymieszaj i gotowe!
Danie możesz zaserwować z ryżem, makaronem, ziemniaczkami lub zjeść samo.
Smacznego!