Krem z groszku to niezwykle proste i pożywne danie, które może doskonale sprawdzić się jako posiłek dla leniwych. Jako że jest kremem, wygląda efektownie na stole i spokojnie może robić za elegancką potrawę dla Twoich gości.
Składniki:
- 2 szklanki/kubki wody (ok. 600ml)
- 1 bulionetka np. z kury lub warzywna
- puszka groszku konserwowego
- pół kubka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy:
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta pieprzu białego
- sól
- szczypta papryki czerwonej
- łyżeczka bazylii
Naczynia:
- garnek
- otwieracz do konserw
- blender
- praska do czosnku
Sposób przygotowania
- Nastaw wodę i wrzuć do niej bulionetkę.
- Otwórz puszkę i całą jej zawartość walnij do garnka.
- Dodaj ryż i przyprawy. Od chwili, gdy zacznie bulgotać, gotuj przez 15min od czasu do czasu mieszając.
- Po ugotowaniu trzymaj całość pod przykryciem przez min 5mi (dla pewności, żeby ryż odpowiednio napęczniał).
- Kiedy zupa całkiem ostygnie, dodaj sprasowany czosnek i zmiksuj zupę na krem.
No i wygląda na to, że gotowe!
Smacznego!